25 Ağustos 2014 Pazartesi

Linux History Ayarları

Linux işletim sistemlerinde history dosyası geçmişte kullandığınız bütün komutların kaydını tutar. Öntanımlı olarak 1000 satır kayıt tutuyor ama istediğiniz gibi boyut verebilirsiniz.

Geçmişte kullandığınız komutları listelemek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.



Bir başka seçenek ise /var/log/apt/history.log bu dosyanın içerisinde geçmişte kullandığınız komutları bulabilirsiniz. Aşağıdaki komutu kullanarak dosyayı görüntüleyebilirsiniz.
 # cat /var/log/apt/history.log |less         






Komut satırında son kullandığınız komutu tekrar kullanmak isterseniz aşağıdaki iki tane ünlem işaretini kullanırsanız en son kullandığınız komutu tekrardan kullanabilirsiniz. Alttaki resimde gördüğünüz üzere en son ls komutunu kullanmışım.


Geçmişte kullandığınız komutlar arasında istediğiniz bir komutu aratmak isterseniz aşağıdaki komutu kullanarak aratabilirsiniz. Ayrıca aratıcağınız komutun tam adını biliyorsanız tam adını verebilirsiniz yada baş harflerini yazarak 'ta aratabilirsiniz.














Aşağıdaki komutu kullanarak geçmişte kullandığınız ilk 20 komutu görebilirsiniz.














Geçmişte kullandığınız bütün komutları silmek isterseniz echo > /root/.bash_history komutu kullanarak silebilirsiniz. Bir başka seçenek ise aşağıdaki komutu kullanarak 'ta silebilirsiniz.


 
İşletim sisteminizde aşağıdaki komutu kullanarak history kaç satıra kadar kayıt tutuyor görebilirsiniz.














Başta belirttiğim gibi öntanımlı olarak history 1000 satır kayıt tutuyor ama siz geçici olarak bir boyut belirtmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

 # HISTSIZE=2000             













Yukarıdaki komut sisteminiz restart edilene kadar geçerli olacaktır. Ama siz hep 2000 satır kayıt tutmasını istiyorsanız aşağıdaki komutu kullanarak .bashrc dosyanın üzerinde ufak bir değişiklik yapmanız gerekiyor.














Dosyayı açtıktan sonra dosyanın içerisindeki belirttiğim iki satırını bulun ve HISTSIZE yazan yerin karşısındaki değeri istediğiniz gibi değiştirdikten sonra CTRL+O kombinasyonuna basıp ardından enter tuşuna basıp kaydediyorsunuz ardından CTRL+X kombinasyonuna basıp bulunduğunuz dosyadan çıkıyorsunuz. Sisteminizi restart ettikten sonra artık history artık hep 1500 satır kayıt tutacaktır.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Online pfSense Firewall & Router Eğitimi

Merhabalar Online pfSense Firewall & Router eğitimi hazırladım ve Udemy üzerinde yar aldı. Eğitim içeriği toplam 40 ders ve yaklaşık o...